Интернет пространството е наситено с какви ли не предложения, но проблемът с изграждането на доверие между потребителите и сайтовете, става все по-сериозен.

Откъде да започнем и как да се ориентираме?

Ето ги основните точки за проверка според нас:

 1. Голямо разминаване между обичайната цена на един продукт и обявената на сайта. Например продукт , който обикновено струва 100 лева, на промоция може да е около 75-80 лева, но на сайта е обявена цена от 40 лева или по-ниска от тази стойност.
 1. Никъде не са посочени данни за фирмата, собственик на сайта. Какво е името и, в кой град е регистрирана, адрес, ЕИК, данъчен номер и т.н. Обявен контакт, който съдържа само мобилен телефон и/или e-mail адрес, е ясен признак за измамен сайт.
 1. При посочен адрес на сайта, една от най-лесните стъпки за проверка е Google Maps. Сериозни търговци и фирми, които държат на своето реноме, не биха пропуснали да регистрират физическите си обекти в картите на Google. Подозрителни адреси от вида: „гр. София, бл.456, ет.7, ап.80“ са очевидно съмнителни и е добре да бъдат проверени.
 1. Проверете в интернет пространството за отзиви от клиенти, които вече са поръчвали от онлайн магазина. Липсата на обратна връзка от клиентите означава, че това е сайт – еднодневка, направен за бърза измама и после идва ред на следващия. Такива сайтове бързо сменят имената си и започват престъпната си дейност отново. 

Някои от малко известните факти за коректните магазини:

 1. Начините на плащане:  ако сайтът предлага само и единствено плащане чрез наложен платеж, това също е подозрително. Онлайн магазините, които се държат на ниво, имат най-малко поне още един или два възможни метода – плащане по на банков път и/или с дебитна/кредитна карта. Наличието на опция за плащане с Borica, ePay, PayPal, PaySera, Stripe и други, също в голяма степен легитимират даден сайт.
 •   Ако има плащане по банков път, следва да е посочена и банкова сметка. Банковата сметка си има номер (IBAN ) и титуляр. Щом банката е позволила да се открие сметка, това означава, че фирмата е легитимна и действаща.
 •   Най-сигурно е, ако има възможност за плащане с дебитна/кредитна карта. Малко известен факт е, че за да се инсталира на един сайт виртуален POS терминал за плащане, той минава през изключително сериозна проверка от страна на банката или съответната институция, отговаряща за плащания чрез карти на Visa, Mastercard или други.  Проверката е продължителна и много задълбочена, включваща проследяване на фактури от доставчици, кредитно досие, съдебни действия за дела и следствия, легитимност на собствениците и какво ли още не. Ако сайтът предлага този вид плащане, вероятността да е фалшив или да продава ментета е почти равна на нула. 

Тези проверки обаче може да направите едва, когато сте на етап „плащане“ при завършване на вашата поръчка. Логата на начините за плащане, разположени в най-долната част на сайта, не са никаква гаранция за това, че онлайн магазинът ги предлага, като опция.

 1. Детайлно описана процедура по защита на личните данни – т.н. Липсата на такава е 100% признак за фалшив сайт.
 1. Подробно и ясно разписани Общи условия.
 1. Ясно описан механизъм за връщане на стоки/продукти. Законовият срок е 14 дни при пазаруване в интернет. Изключение са стоки за лична хигиена, бельо и други. Би трябвало да има реален адрес, на който стоката да бъде върната, а не офис на куриер. Ако такъв адрес няма, също е повод за съмнение.
 1. НАП задължи всички е-търговци да се регистрират. Сега може да се провери на сайта им всеки един търговец дали е декларирал или не своя магазин. Липсата на такава регистрация е почти сигурен признак за търговец в сивата зона.

В заключениеПРОВЕРЯВАЙТЕ внимателно!

Интернет е динамично развиваща се среда, в която е добре да се има предвид, че измамата е често срещано явление. Факторите за вземане на решение при покупка зависят единствено от вас, касаят вашите пари, здраве и спокойствие. Много от фалшивите продукти, които използвате върху себе си, могат да имат неблагоприятно въздействие върху здравето и комфорта ви, дори е възможно и да отключат различни заболявания, за това е добре да спазвате нашите съвети и да предотвратите всички лоши последствия!

Не се колебайте да ни споделите в коментарите, ако сте попадали на подобни търговци или измамни онлайн магазини. Така ще бъдете от полза и на други наши читатели!

Коментари

Напиши коментар

Този продукт към момента е изчерпан. Въведете Вашите данни, за да ви уведомим щом го получим и може да бъде поръчан!