Поръчката през нашият сайт може да бъде осъществена със или без актуален профил в системата. За да поръчате без регистрация е нужно да попълните максимално точно данните във всички указани полета, за да се улесни обработването на поръчката Ви. След успешно направена поръчка, всеки клиент получава потвърдителен  имейл и последващо позвъняване по телефон от наш служител.  
    Всички поръчки, направени в онлайн магазина до 17:30 часа , се обработват от нашите администратори в деня, в който поръчката успешно е постъпила в нашата система. Продуктите се опаковат грижливо и сигурно, с цел минимален риск при транспортиране. При дефекти или деформации възникнали в следствие на транспортиране – отговорност носи куриерската фирма.
    Изпращането на поръчките става чрез спедиторскa фирмa Спиди, като съответно доставката може да се осъществи до точен адрес на получателя, или до офис на куриерската фирма.
    След като поръчката е успешно изпратена, всеки клиент получава имейл съдържащ информация за статуса на поръчката си и проследяващ номер на пратката, която очаква.