От много години любимият ми зимен аромат е Guerlain L'instant de Guerlain Pour Homme Eau Extreme. Страхотен, мъжествен, траен, дървесно –мускусен незабравим парфюм! С една дума – любим! Признавам, че съпругата ми го подари и независимо, че съм търговец на парфюми от над 20 години и до ден днешен тя има по-добър вкус и нюх от мен за аромати. Но да не се отклонявам от темата. От близо година обаче, въпросният ми любимец изчезна от пазара. И не говоря за пазара в България, а от европейския. Вече бях започнал да мисля, че едва ли отново ще започнат да го произвеждат и започнах да ползвам други парфюми, но... той се появи!

Обаче как?

Преформулиран и в нова опаковка!

Какво означава преформулиран?

Съществува едно нещо, наречено Европейска комисия. Всички сме чували за кривите и правите краставици, но малцина знаят, че стандартите, спускани от тази комисия, са задължителни за всички индустрии и продукти, включително и за парфюмерийната.

По предложение на IFRA (International Fragrance Association) – в превод Международна парфюмерийна асоциация със седалище в Женева, Европейската комисия със документ Regulation EC No 1223/2009 on cosmetic products забрани определени съставки да се влагат в парфюмите. Защото (забележете) било възможно да са токсични и да въздействат върху здравето на 0.000001% от населението . Тази регулация засегна над 9000 съществуващи парфюма и наложи новите формули да бъдат съобразени изцяло с нея.

Какво забраниха?

Ами например дъбовия мъх – основна съставка в 90% от мъжките аромати. Кумарин (съдържа се в почти всички билки и храсти, например в жълтата комунига, както и в основното за парфюмерията растение боб тонка), Евгенол (съдържа се, например, в карамфила, слагат го в пастите за чувствителни зъби, тъй като действа обезболяващо, има го също и в розовото масло), Цитрал (съдържа се в доматите и най-вече в етеричното масло на лимоновата трева, лимона и цитрусовите плодове).
Всички тези ароматични съставки от естествен произход бяха заменени от синтетични. Освен това ЕС наложи и ограничения в количеството на влаганите съставки. Тоест парфюмите станаха хем по-синтетични, хем по-никакви и обезцветени.


Много често чуваме от клиенти: „Ама този парфюм не е онзи, който помня“. Ами не е – за съжаление. Не се наемам да давам мнение дали това решение на ЕК е правилно, или не. Но е факт, с който ние като потребители ще трябва да живеем. От 2014 година почти всички аромати на пазара постепенно бяха с променени формули и съставки. Някои успешно запазиха аромата и трайността си, други – не толкова. Повечето фирми производители промениха и опаковките си – някои само флакона, други – и флакона, и картонената опаковка.


Така моят парфюм се появи – но вече като Guerlain L'instant de Guerlain Pour Homme EDP… без добавката Eau Extreme. И като EDT, разбира се. Почти същият е... но не съвсем. И аз като нашите клиенти възкликнах: „Ами не е онзи!“. Ами не е и няма и да бъде. Та така с парфюмите и Европейската комисия... Пиша тези неща с надеждата клиентите ни да бъдат по-информирани и по-малко да се сърдят на нас търговците – в крайна сметка, ние само продаваме това, което фирмите произвеждат. А те произвеждат според закона... Криви краставици няма вече! Или ако има - са незаконни според ЕК.

Guerlain L'instant de Guerlain Pour Homme Eau Extreme Old
Старата опаковка на Guerlain L'instant de Guerlain Pour Homme
Guerlain L'instant de Guerlain Pour Homme Eau Extreme New
Новата опаковка на Guerlain L'instant de Guerlain Pour Homme
Armani Code Pour Femme
Старата опаковка на Armani Code Pour Femme
Armani Code Pour Femme New
Новата опаковка на Armani Code Pour Femme - махнаха цветчетата от опаковката и флакона

Коментари

Напиши коментар

Този продукт към момента е изчерпан. Въведете Вашите данни, за да ви уведомим щом го получим и може да бъде поръчан!