Японският производител на козметика Shiseido Co. установи, че когато е под стрес, човешкото тяло отделя отличителен мирис, който е подобен на този на... зелен лук.

Компанията заяви, че планира да използва откритието, за да развие нови продукти за лична хигиена, предназначени да премахнат миризмите, с надеждата да ги лансират през следващата пролет.

За да се възпроизведе състоянието на стрес, произтичащо от напрегнати ситуации, е проведен експеримент с 40 жени, които са интервюирани за 20 минути от непознат човек. Специалистите от Shiseido събират проби от газ близо до кожата на участниците и ги анализират, а по-късно е потвърдено, че пробите включват мирис, подобен на сяра.

Установено е, че "миризмата на стрес" произлиза от две съединения, алил меркаптан и диметил трисулфид. Shiseido нарича комбинацията ST Thiodimethane.

Световноизвестната компания от Токио е придобила ноу-хау за разработването на дезодоранти и други продукти против неприятен мирис. През 1999 г. тя открива вещество, наречено nonenal, което може да причини миризма при хора на средна възраст и по-възрастни.

В Япония много хора са силно чувствителни към телесните аромати. Така нареченият "тормоз на миризми" наскоро се присъедини към списък с други работни оплаквания в страната, като например натиск от шефовете и сексуален тормоз.

Коментари

Напиши коментар

Този продукт към момента е изчерпан. Въведете Вашите данни, за да ви уведомим щом го получим и може да бъде поръчан!