Почти няма човек, независимо мъж или жена, който да не обича изисканите и стилни парфюми. Те са ценени високо и използвани още от древността, като тогава са били привилегия на богатите. Днес всеки може да си позволи да притежава хубав аромат и да избира между хиляди различни ухания, едно от друго по-очарователни.

В настоящия материал ще Ви поведем в мистичните дебри на парфюмите, като отговорим на някои от най-често срещаните въпроси за тях.

1. Какво означават парфюмните нотки?

Връхните нотки на един парфюм представляват първото впечатление от него. Много е важно те да успеят не само да Ви примамят, но и плавно да Ви поведат към сърцето на аромата. Връхните нотки също са първите, които избледняват, като се има предвид тяхната лека молекулярна структура.

Сърдечните нотки, както подсказва и името им, се считат за сърце на аромата. Те са по-дълготрайни от връхните и оказват силно влияние върху базовите нотки, които предстоят. Това често е гладка комбинация от флорални и плодови нотки, понякога примесена с подправки като канела, индийско орехче и кардамон.

Работата на базовите нотки е да осигурят трайно впечатление. Тези често богати акорди се задържат върху кожата часове наред, след като връхните нотки са се разсеяли. Базовите се смесват със сърдечните, за да създадат цялостната структура на аромата.

2. Каква е разликата между Perfume, Eau de Parfum (EDP), Eau de Toilette (EDT) и Eau de Cologne (EDC) и Ео де Кьолн (EDC)?

Разликите са просто въпрос на количество или концентрация на масла в аромата. Най-високата концентрация е в Perfume, последвана от Eau de Parfum. След това е Eau de Toilette и накрая Eau de Cologne. В афтършейва има най-малко количество масла. Колкото по-висока е концентрацията на масла, толкова по-дълготраен е Вашият аромат и толкова по-рядко трябва да пръскате от него.

3. Защо изглежда, че някои аромати са много по-дълготрайни при едни хора, отколкото други?

Хората със суха кожа обикновено усещат, че ароматът се задържа по-кратко при тях, отколкото при хора с по-мазна кожа. Това е така, защото мазната кожа съдържа естествена влага, която поддържа аромата.

4. Как да направя така, че ароматът да издържа по-дълго време?

Нанесете аромата си върху тялото, както и зад ушите и по шията, за да издържа той по-дълго време. Впръскване върху места като китките и глезените също кара уханието да се задържи по-дълго.

5. Как мога да запазя аромата от разваляне?

Съхранявайте всички аромати на хладно и сухо място, далеч от прозорците, тъй като слънчевата светлина може да наруши различните съставки. Отвореният флакон трябва да се съхранява в кутията, за да се осигури по-дълъг срок на годност.

6. Защо ароматите ухаят по различен начин върху различни хора?

Химията на организма, диетата и възрастта оказват влияние върху аромата на кожата. Също така ароматът се състои от много етерични масла, някои от които имат афинитет към кожата ни и могат да се абсорбират, докато други не могат. Това създава дисбаланс върху кожата и създава разликата.

7. Важно ли е да се сменят ароматите според различните сезони на годината?

Да, тъй като топлината увеличава интензивността на аромата. Добра насока, която трябва да следвате, е да носите по-леки аромати през лятото и по-силни през зимата. Цитрусовите аромати са идеални за лятото, докато ориенталските са по-подходящи за зимата.

8. Вярно ли е, че човек има свой собствен ароматен отпечатък?

Да. Всеки от нас има своя собствена уникална идентичност и мирис, които са следствие от наследственост (гени), тип кожа (суха / мазна / светла / тъмна), цвят на косата, хранителен режим, прием на лекарства, както и околната среда, в която живеем.

Въпрос: Трябва ли да се пръска парфюм по дрехите?

Не, ароматите са формулирани, за да се прилагат върху кожата. Ако се приложи върху тъканта, влакната могат да променят характера на аромата, а освен това той може да оцвети тъканите.

Коментари

Напиши коментар

Този продукт към момента е изчерпан. Въведете Вашите данни, за да ви уведомим щом го получим и може да бъде поръчан!