В древни времена красотата е била точно толкова важна, колкото и сега, а гримът е истински лукс. Искате ли да надникнем заедно в чантичките за грим в Древен Рим отпреди 2 хиляди години? Речено - сторено!

В древни римски времена мнозина смятали грима за чиста манипулация. Поетът Ювенал пише, че "една жена купува парфюми и лосиони с мисъл за прелюбодеяние", а философът Сенека дори смятал, че употребата на козметика довела до упадък на римския морал. Разбира се, няма записани текстове на жени, които да посочват женското отношение към козметиката по онова време.

Историците обаче откриват доказателства, че красотата, козметиката и гримът са били на пиедестал, най-вече за богатите патриции. Жените са предприемали крайни мерки, за да изглеждат добре. Нещата не са се променили, нали? И тогава, както и днес, банята, парфюмите и поддържането са били важен ритуал в ежедневието. От Древен Египет, и по-точно от фамозната Клеопатра, започва модата на опушения грим. От тази древна красавица тръгва и модата за червените устни, които и в миналото са били точно толкова съблазнителни, колкото и днес.


И така, нека надникнем в чантичките за грим на древноримските красавици!

  • Огледала

Да, и тогава са използвали малки компактни огледалца! Най-често те са се правели от полиран метал или живак. Богатите жени купували скъпи огледала и оформяли палитри, които да се съчетаят. Те се предлагали в дървени, костни или златни кутии. Разгледайте красивите огледала, които предлагаме ние тук -> Огледала

  • Маски за красота

За своите маски за красота дамите са използвали недотам красиви неща, като например смес от овча вълна, плацента, екскременти, животинска урина, сяра, стриди черупки и жлъчка. Не звучи много добре, нали? Добре, че сега използваме далеч по-приятни неща - https://zachoveka.com/face/face-masks. :) Известен е и друг ритуал за красота на Клеопатра, която се къпела в магарешко мляко, за да запази кожата си красива и мека. Някои от съставките за красота, използвани широко и днес, са розова вода, яйца, зехтин, мед, анасон и бадемово масло.

  • Грим за очи

Няма спирала ? Няма проблем! Изгореният корк е използван за удебеляване на миглите. Древните римлянки харесвали миглите си дълги, дебели и извити като знак за красота, донесен от Египет и Индия. Вероятно ще останете удивени, но според философа Плиний Стари миглите падали при прекомерно количество секс, затова и било особено важно жените да поддържат миглите си гъсти и дълги като гаранция за своето целомъдрие. Странно, нали? Тъй като тогава не са имали красивите и удобни палитри сенки - https://zachoveka.com/make-up/eye-makeup/eye-shadows, които имаме днес, жените ползвали вместо тях овъглени розови листенца. Минералите също били използвани като сенки, а предпочитаните цветове били зелени и сини. Фрида Кало със сигурност би минала за красавица в Древен Рим, тъй като се харесвали тъмните вежди, почти сключени в една. Дамите ползвали сажди, за да получат този ефект. Е, смеем да твърдим, че с моливите за вежди - https://zachoveka.com/make-up/eye-makeup/eyebrow-pencil би се получило по-лесно? :)

  • Червила

Съблазнителните червени устни и преди са били на почит сред дамите. Този ефект те постигали с използване на бром, сок от бръмбари, пчелен восък и къна. Плюс услужливата ръка от козметите (робини, чиято работа била да разкрасяват господарките си). Е, друго нещо са червилата сега, нали? - https://zachoveka.com/make-up/lips-makeup/makeup-lips

  • Руж

Древноримският автор Марциал се подигравал на жените, които носели руж, защото горещият климат карал грима им да се стича по бузите. За руж дамите използвали както скъпи стоки като червена охра, така и обикновени като розови листенца и дори отровно червено олово. Римлянките също търкали кафяви водорасли по лицата си, за да постигнат желания цвят. Е, поне те са били безобидни. Разгледайте тук нашите ружове, които са безвредни за Вас: https://zachoveka.com/make-up/face-makeup/rouge

  • Парфюми

Странните съставки на грима често миришели толкова лошо, че древните римлянки носели силен парфюм, за да го прикрият. Ароматите били използвани често и в големи дози, затова самият Цицерон твърдял, че "правилният аромат за всяка дама е нейният собствен". Парфюмите идвали във всякакви форми - течни, твърди, лепкави, като всеки имал и специфичен аромат. Дезодорантите, направени от алуминиев прах, ирис и розови листенца, били доста разпространени. Те се правели предимно чрез процес на накисване с цветя или билки и масло. Дестилационната технология, както и повечето внесени съставки, произхождали от изток. Търсите си нов аромат? Разгледайте тук многобройните ни предложения: https://zachoveka.com/fragrances/women-fragrances

  • Коса

Средиземноморската влажност не се харесвала на кокетните древноримски жени, защото променяла косите им. Затова слугините на богатите дами всяка сутрин им правели прически, като най-често използвали calamistrum - първообраз на съвременните маши. Това били метални пръчки, загрявани в гореща пепел или огън. Поради честата употреба има данни, че изтънялата и увредена коса при дамите е била нещо обичайно. Е, сега можем да намалим вредното влияние на машата и пресата с някои термозащитни продукти - https://zachoveka.com/hair/serums-crystals. Фибите и украшенията за глава също били често употребявани. Знатните дами носели такива, изработени от злато, слонова кост, кристал, сребро, а жените от простолюдието - най-често такива от дърво.

Коментари

Напиши коментар

Този продукт към момента е изчерпан. Въведете Вашите данни, за да ви уведомим щом го получим и може да бъде поръчан!