Създаването на парфюм е художествен акт, каквито са, например, композирането на мелодия, рисуването на картина или писането на стихотворение. Човешкият нос има невероятна обонятелна памет, която му позволява да запази в "ума" си огромен брой аромати.

Способността му да си представи резултата от различните комбинации от есенции се развива с дълъг път на обучение, непрекъснати ежедневни упражнения за разпознаване и запомняне на собствената си палитра от парфюми.

По света има училища, които да обучават парфюмеристите. Единственото изискване е да имате диплома по химия или да сте карали стажове и курсове за обучение в парфюмерийни компании.

Да си парфюмерист, може би звучи много лесно на мнозина. Това обаче е много сложна професия, базирана на смесица от научни, химически и технически основи, със силна художествена чувствителност, подкрепена от мощна обонятелна памет. Не на последно място е и волята, която позволява да се преведат изявите на живота в изкуство. За човек не е лесно да стане "нос", както наричат парфюмеристите. Курсовете за обучение са ограничени и много от тях се провеждат в чужбина. Освен това съществуват парфюмерийни династии, при които занаятът се предава от баща на син.

Това обаче остава обаче много селективна професия, с ограничени пазари и строги критерии за приемане. "Носът" работи главно върху седем обонятелни семейства:

Цитруси: съдържат аромати, богати на цитрусови нотки, като например бергамот, лимон, мандарина, портокал и грейпфрут. Могат да се добавят екзотични аромати като лайм и юзу, които също са освежаващи и леки.

Известни цитрусови ухания: Carolina Herrera 212 On Ice; Guerlain Aqua Allegoria Lemon Fresca и Emporio Armani White.


Цветни: може да се състои от цял цветен букет или единична флорална нотка, в този случай се нарича моноароматен. Сред най-използваните цветя в парфюмерията са: роза, жасмин, виолетки, тубероза, нарцис и други. Обикновено флоралните аромати са невероятно женствени и са залегнали в някои от най-обичаните парфюми.

Известни цветни ухания: Dior J'Adore, Givenchy Very Irresistible, Elizabeth Arden 5th Avenue.


Фужерни: тяхното име чието име произлиза от "Fougère Royal" на парфюмериста Jean François Houbigant. В неговата основа е веществото кумарин, напомнящо дъх на сено. Фужерни ухания са също нотките на лавандула, мъх, ветивер, здравец, дъб и боб тонка.

Известни фужерни ухания: Calvin Klein CK, Guy Laroche Drakkar Noir.


Шипрови: Това семейство носи името на о-в Кипър и се характеризира със свеж, леко остър и елегантен дъх. В основата са акорди на роза, жасмин, пачули, лабданум и дъб. Днес някои компоненти са заменени със синтетични молекули за по-лек и по-малко наситен резултат.

Известни шипрови ухания: Estee Lauder Knowing, Dior Miss Dior.


Дървесни: тук е характерно силното присъствие на сухи дървета като кедър и ветивер, както и топли нотки като сандалово дърво и пачули. Дървесните бележки могат да се олекотят от морски или цитрусови акценти или да се превърнат в пикантни и ориенталски акорди.

Известни дървесни ухания: Hermes Eau des Merveilles, Montale Patchouli Leaves, Dior Dune.


Амброви: наричана още ориенталска, тази група включва плътно обгръщащи и наситени аромати. Ванилия, тамян, смола са сред най-често използваните акорди и придават мека топлина на парфюма.

Известни амброви ухания: Guerlain Shalimar, Sisley Soir d'Orient.


Кожени: тези аромати са много високо ценени в 20-те до 60-те години на миналия век. Те се основават на конкретна комбинация от акорди, които пресъздават миризмата на обработена кожа, олекотена от цитрусови и цветни нотки. Ароматите от това семейство най-често са мъжки.

Известни кожени ухания: Montale Aoud Leather, Mercedes-Benz VIP CLUB Black Leather.

Коментари

Напиши коментар

Този продукт към момента е изчерпан. Въведете Вашите данни, за да ви уведомим щом го получим и може да бъде поръчан!