Определянето на типа на Вашата коса ще Ви помогне да разберете как да се справяте с нея, как да я подстригвате и стилизирате по-ефективно. Типът коса включва разбирането на различните ѝ качества, сред които плътност, текстура, порьозност (способността на косъма да задържа влагата), еластичност и модел на навиване. Познавайки добре своята коса, можете да се възползвате от най-добрите прически, цветове и стилизиращи продукти, подходящи за нея.


Метод 1: Определяне на гъстотата на косата.

 1. Погледнете в огледалото и разделете косата си по средата. Използвайте пръстите си или гребен, за да го направите и ако Ви е по-лесно, можете да закрепите с фиба от едната страна.
 2. Хванете кичур коса от едната страна и го преместете леко, за да видите корените на косата си от няколко различни ъгъла. Най-добре направете това на добра светлина и силна лампа, за да придобиете по-ясна представа.
 3. Оценете гъстотата на косата. Това в общи линии отговаря на количеството косми, покриващи главата. Погледнете корените на косата и скалпа. Колко от кожата на главата може да видите в област с размер 2-3 см? Разбира се, няма нужда да броите косми, но ще придобиете представа.

Голяма гъстота: Ако изобщо не виждате много от скалпа, Вие сте късметлии - имате голяма плътност на косата.

Средна гъстота: Ако виждате някаква част от скалпа, имате средна плътност.

Ниска гъстота: Ако виждате много от скалпа, имате ниска плътност.

 1. Тествайте друго място на скалпа. Преминете през същия процес на друго място на скалпа. Плътността на косата може да е различна по други места на главата. Можете да помолите приятел да снима задната част на главата, за да придобиете още по-ясна представа от състоянието ѝ.

 

Метод 2: Определяне на текстура/диаметър на косата.

 1. Измийте косата, както обикновено, използвайки шампоан и балсам. Изплакнете я добре от продуктите и изберете време, когато няма да спортувате и да се потите, защото това може да промени резултатите Ви.
 2. Оставете косата да изсъхне. Използването на сешоар може да промени начина, по който косата реагира в определен период от време, така че подсушаването ѝ с кърпа и естественото ѝ изсъхване е най-добрият метод.
 3. Отрежете конец за шиене с дължина 15-20 см. Изберете обикновен, а не дебел, предназначен за шиене на плътни тъкани.
 4. Издърпайте косъм от вече сухата си коса, като се постарайте да е с корен, а не скъсан през средата. Искате да видите каква е гъстотата на косата, така че изберете косъм от горната част на главата и запомнете, че не трябва да имате нанесени стилизиращи продукти.
 5. Поставете върху бял лист конеца и до него откъснатия косъм, за да направите сравнението по-лесно.
 6. Сравнете косъма с конеца, като ги погледнете отблизо, например с лупа или с увеличително огледало. Ако косата е къдрава, разтегнете косъма, преди да го сравните.

Тънка коса: Ако дебелината на косъма е по-тънка от тази на конеца, имате тънка коса.

Средноплътна коса: Ако косата ви е с еднаква дебелина като конеца, имате средноплътна текстура на косата.

Плътна коса: Ако космената нишка е по-дебела от конеца, сте късметлии и имате гъста коса.

 

Метод 3: Определяне на порьозността на косата (или способността на косата да запазва влагата).

 1. Измийте косата си, както обикновено, използвайки шампоан и балсам, след което отмийте обилно. Уверете се, че всички замърсявания и продукти са изплакнати.
 2. Използвайте кърпа за частично подсушаване на косата. Най-добре чиста тениска или микрофибърна кърпа, но не я изсушавайте прекалено много, защото може да не успеете да определите порьозността ѝ.
 3. Усетете косата с ръцете си. Вземете кичури в длани и ги опипайте с леко стискане от корените до краищата, за да усетите влагата.

Ниска порьозност: Ако усещате косата почти суха, значи тя не задържа много влага и имате ниска порьозност.

Средна порьозност: Ако косата Ви е доста мокра, но не лепкава, тогава тя запазва средно количество влага.

Висока порьозност: Ако усещате косата си лепкава и влажна, значи косата Ви е с висока порьозност.

 

 1. Дръпнете косъм от косата си и го пуснете в голяма купа с вода. Купата трябва да е достатъчно голяма, за да не докосва ръбовете ѝ. Наблюдавайте какво се случва:
 • Ако косъмът плава и изобщо не потъва, имате ниска порьозност.
 • Ако косъмът потъне след известно време, това показва, че имате средна порьозност.
 • Ако косъмът бързо потъне и падне на дъното на купата, имате висока порьозност.
 1. Тествайте косата отново в друг ден. Времето може да се отрази на състоянието ѝ, особено ако е извънредно влажно или пък твърде сухо.

Коментари

Напиши коментар

Този продукт към момента е изчерпан. Въведете Вашите данни, за да ви уведомим щом го получим и може да бъде поръчан!