КАК СА СЕ ПОЯВИЛИ ПАРФЮМИТЕ ? 


„Парфюмът – това е невидим, но затова пък незабравим и незаменим моден аксесоар. Той предизвестява появата на жената и продължава да напомня за нея дълго след като тя си е отишла“, - казва великата Коко Шанел.

Историята на парфюмерията започва преди много векове. Древните хора приписвали на ароматите и благоуханията божествена и магическа сила. С цъфнала клонка от праскова шаманите прогонвали от човека лошите духове на болката и страданието. Историка на древността Херодот пише, че с ароматна хвойна опушвали домовете и постройките за да ги предпазят от удар на мълния.

 

Египтяните приготвяли ароматни кремове и благовонни масла , които използвали при различни церемонии, но също така допълвали и женският тоалет. Гърците, прославили се като любознателни пътешественици, носели от своите странствания нови и екзотични аромати. В древния Рим на ароматите се е приписвала целебна сила.

Със завоюването на Европа от вараварите за вълшебната сила на ароматите всички забравили. Но в същото това време започва разцветът на парфюмерията на Изток. Благодарение на изобретяването на дестилационната система арабите и персите усъвършенстват добиването на аромати, превръщайки се в ненадминати майстори. Кръстоносните походи и развитието на търговските връзки с ислямския свят допринасят за това европейската аристокрация да открие за себе си полезните и приятни свойства на ароматите. Градът-държава Венеция се превръща в столица на парфюмерията, център за преработка на ароматите от Изтока.  

 

През втората половина на XIV век се появяват течните парфюми на основата на спирт и ефирни ароматни масла. Според легендата първата ароматна вода на основата на розмарин е била подарена на унгарската кралица Елизабет от монах като лекарство против тежка болест. Изпивайки течността, кралицата оздравяла. 

През XVI век на мода излизат парфюмираните ръкавици. Започвайки с епохата на Ренесанса използването на различни аромати добива все по-голяма популярност. С тяхна помощ европейската аристокрация прикрива и неприятните миризми на собствените си тела. 

В 1608 година във Флоренция в доминиканския манастир Santa Maria Novella се създава първата в света парфюмерийна фабрика. Манастирът и манасите-парфюмеристи са покровителствани от херцози и князе, от крале и кралици и дори от Папата.

 

В 1709 година французинът Жан-Мари Фарин, търговец на подправки и аромати, първи пуска в продажба ароматната „Кьолнска“ вода. Във Франция тя се появява през втората половина на XVIII век и от тогава се нарича ”eau de cologne” или одеколон. Император Наполеон толкова я харесва, че започва да купува по 60 флакона всеки месец. 

 

През XIX век производството на парфюми вече не е занаятчийско. Появяват се първите парфюмерийни фабрики.

В началото на XX век моделиерите решават да свържат в едно модният бизнес и парфюмерията. В 1911 година на Пол Пуаре му хрумва гениалната идея да допълни с аромати своята модна линия. Великата  Габриел Боньор „Коко“ Шанел пуска в продажба парфюма си  "Chanel №5". Годината е 1921.

 

Франсоа Коти (Fransois Coty), основател на свeтовния бранд COTY, е първият, който успява да съедини заедно естествените и изкуствените аромати. През  1917 година той пуска на пазара „Chypre”, който в последствие става основа на цяло семейство аромати. Развиват се и така наречените източни и амброви миризми, предаващи меки, ванилни или ярко изразени животински аромати.

В началото на 20-те години е била откита и технологията за създаване на аромати по „синтетичен“ път.  Алдехидите, използвани за пръв път в "Chanel №5" правят истинска революция в парфюмерията.

През 50-те години френската патфюмерия достига своя връх. В началото на 60-те започва и големият бум на ароматите за мъже. През 70-те идва модата на колекциите “pret-a-porter”. Така възниква новата парфюмерия „pret-a-porter de lux”. Тя не губи своите високи качества и изисканост ”haute couture”, но става по достъпна .

 

През 80-те години дизайнерите започват да обръщат все по-голямо внимание и на флаконите на парфюмите. Появяват се модата на тежки, амброви аромати. В края на 80-те в лабораториите се създават свежи озонови и морски мотиви, напомнящи за океани и водорасли.     

През 90-те години тежките миризми от последното десетилетие са заменени от природно-естествени и по-леки аромати. Новата технология "Свежи цветя" ("Living-Flower Technology") сега "събира" миризмата на свежи цветя и растения. За да се постигне това, те са поставени под стъклен купол и чрез специален клапан се „издърпва“ аромата им.

На огромна популярност в последните години се радват и плодовите аромати. По мнението на специалистите, парфюмите от края на века са събрали в себе аромата на лимон, портокал, касис, ананас, манго, и те няма да се променят дори и в първите десетилетия на новият век. 

Сега всеки може да си купи тоалетна вода или парфюм по свой, индивидуален вкус. Съвременния пазар предлага изобилие от аромати. Последните тенденции в парфюмерията са да се ползват само парфюми ,направени само от органични компоненти, например Yves Rocher.

Темата за парфюмите е необятна . В друга статия ще ви разкажем за разликата между тоалетната вода – EDT и парфюмната вода – EDP. Ще ви заведем в столицата на парфюмерията – градът Грас във Фанция . Ще ви запознаем и с последните „писъци“ в модата за 2017 година…..очаквайте. 


Коментари

Напиши коментар

Този продукт към момента е изчерпан. Въведете Вашите данни, за да ви уведомим щом го получим и може да бъде поръчан!