Древноегипетски барелеф


Какво ли не са правили нашите прадеди за да изменят цвета на косата си ! Индустриалната епоха с нейните открития в областта на химията все още е твърде далеч, така че те е трябвало да се задоволят  с даровете на природата, благословия, която те винаги са имали в изобилие. Къна, сандалово дърво, лайка, орехови черупки, индиго – това са  някои прости бои за коса, които са широко разпространени в Близкия изток и древен Египет. В древна Гърция и древен Рим най-харесвани са били блондинките. За да се постигне желаният ефект са ползвали поташ с пудра на прах от  изсушени жълти цветчета, лимонов сок и дори истинско злато на прах (капризите на богаташите). Мъжете от древността също не остават по-назад, но не боядисват косите си, а брадите и мустаците . По това време южняците се боядисват в черни и червени цветове, а северняците предпочитат да избелят окосмяването на лицето си.


Средновековието….

В средните векове католическата църква ненавижда блондинките, даже натуралните ги подлагат на гонения. Църквата налага забрана на опитите за промяна цвета на косата. Въпреки това, жените продължават да използват натурални оцветители – шафран, орех, лайка и даже яйца. 


 

Картина на Ботичели


С укрепването на силата, властта и независимостта на монархиите в Европа модата започва да се диктува от кралските дворове. Така на върха на популярността се оказал рижият цвят, запечатан даже на платната на великия Тициан. За да се постигне подобен цвят са използвали шафран, стипца, натрий и сяра на прах. За по-тъмен нюанс са разресвали косата с оловни гребени. XVIII век влиза в историята като времето на наръсените с пудра перуки . Дори обикновените хора , за да бъдат в крак с модата са купували перуки и са ги пудрели с …… пшенично брашно !


На прага на откритието…..

В началото на XIX век консервативното общество в Европа възприема боядисването на косите като склонност към водене на развратен живот. Щом е боядисана – значи е проститутка ! Но опитите на жените не престават. Те се опитват да постигнат ефект, максимално близък до естественият цвят само с натурални продукти.

През втората половина на същия век известният английски химик  Тилли  и фризьора Юго успяват да постигнат обезцветяване на косата с помощта на водороден прекис. И дори това, че въпросната течност вреди на косъма, а полученият цвят е с ярко жълт оттенък не пречи откритието да се възприеме с възторг и да се счита за първата страница от книгата на съвременното оцветяване на косата.


И ето – то се случи……

Мъжете са способни на всякакви подвизи в името на любовта към жената… И създаването на съвременната формула на боите за коса не е изключение. Историята разказва, че първата съвременна боя за коса е била създадена от младият химик  Еужен Шулер в началото на XX век, когато неговата млада жена се връща разстроена в къщи след неудачен опит за промяна на цвета във фризьорски салон. Разбира се, Еужен не се ръководи само от дълбоките си чувства, а прилага в своите опити последните научни открития в областта на химията. Формулата, създадена от младият гений, скоро става основа за създаването на нов синтетичен оцветител, който се състои от желязна сол, мед и натриев сулфат. Съпругата на Шулер по достойнство оценява новата боя, която е превърнала  косата й от безжизнена "слама" в красив блестящ водопад с наситен нюанс. Целта минимум е постигната, но в Еужен предприемаческата жилка взема връх - защо да не предложи своето откритие на един фризьорски салон? Речено – сторено. И така се ражда новата патентована боя за коса под звучното име L'Aureale. Един от най-богатите предприемачи по това време решава да инвестира в революционното откритие на Шулер. Да, точно така, досетихте се  – това е началото и на световната компания L'Oreal.

 

Еужен Шулер


След това вече всичко се развива много бързо и бурно. Използвайки разработката на компанията майка на боята, през 20-те години френската компания Mury въвежда формула, която позволява проникване на боята дълбоко в косъма, а не само закрепване по повърхността му. През 30-те години светът вижда IMEDIA - боя на растителна основа, с много естествени нюанси, щадящите косата бои на немската фирма Wella и първите опаковки за домашно ползване под марката Clairol. Има и други силни играчи на този пазар (Schwarzkopf, Revlon, Londa). В периода от 50-те до 90-те години, световните лидери в производството на бои за коса ги доведоха до съвършенство, включително иновации като оцветяване и тониране чрез   пяна, оцветяване и боядисване на машини, оцветители „без амоняк, "чисто" руса, стотици природни тонове и най-смелите цветове , които можете да подарите на косата си.

 

Днес в битката за красота не може да се мине и без „жертви“. Ожесточената конкуренция на световният пазар води до инвестирането на огромни суми в научни разработки и иновации в производството на съвременните средства за оцветяване на косата. Гигантите L’OREAL, JOICO, PROCTER & GAMBLE , Wella, Schwarzkopf, Revlon и много, много други не жалят средства. Този подход ни обещава светло бъдеще на това средство за красотата на косата ни и нови революционни открития. И така – очакваме. 


Не пропускайте да разгледате всички наши актуални предложения на бои за коса тук ! 
Коментари

Напиши коментар

Този продукт към момента е изчерпан. Въведете Вашите данни, за да ви уведомим щом го получим и може да бъде поръчан!