Вероятно всеки купувач в парфюмериен магазин или сайт му се е случвало да се чуди какво точно означава едно или друго съкращение. Както ви обещахме в една друга статия, сега ще се опитаме да разсеем мъглата. А тя , повярвайте ни, мъглата е доста гъста. И не само заради това, че производителите, търговците и маркетолозите се надпреварват да измислят все нови и нови термини, но и заради старият спор кое е правилното произнасяне – на френски ( уи, французите с техните претенции) или на английски, който ползва останалия свят. В края на статията ще видите речник за най-често срещаните съкращения и на двата езика.      И така , да се върнем на първият ни въпрос – парфюмите. Всъщност основните съставки са три – концентрат от ароматни масла, спирт и вода. От съотношението на тези три основни компонента зависи както наименованието на продукта, така и неговата трайност и разбира се – ЦЕНАТА.  В някои парфюми има и много малки количества  антиоксиданти и оцветители, които обаче по никакъв начин не влияят на аромата . Основната, най-сложната и скъпа съставка е концентрата от ароматни масла. В друга статия подробно ще ви разясним от какво точно се състои тя и как се получава. От този букет с изключително секретен  химически състав зависи всичко -  включително нашият избор.Парфюм – Perfume – Parfum – Съдържа най-високата концентрация на ароматни масла – 15-40% и много чист спиртен разтвор с до 96% концентрация . Рядко се срещат, но ако сте посещавали магазин за наливна парфюмерия и са ви предлагали „капки“, те би трябвало да са точно това. Малко фирми произвеждат такива парфюми заради цената им (много висока) и спецификата на ползването им.  В тях изключително силни са така наречените „шлейфови“ нотки, т.е. завършващи аромати. До 30 часа е времето , в което този аромат се усеща върху кожата….НО -  задължително  се ползват вечер и в хладно време. Това  са  тежки аромати и сутрин и особено в горещо време по-скоро създават дискомфорт и се усещат не на място.


Парфюмна вода – Eau de Parfum – EDP – Най-популярния вид парфюми. Това се обяснява с най-доброто съотношение цена – качество. От една страна, концентрацията на ароматни масла е сравнително висока – от 15% до 20% в спиртен разтвор с до 90% , което води и до трайност на аромата до 8 часа .  Както споменахме и по-горе, за много фирми това е продуктът с най-висока концентрация. Характерно за тях, е че за разлика от парфюмите, те със силно изразено „сърце“ или „среда“на аромата, а значително по-слабо се усеща „шлейфовият“ ефект. Използването на EDP от сутринта в този състав е възможно и препоръчително, защото той не „крещи“ и не се натрапва толкова, колкото парфюма. 


Тоалетна вода – Eau de Toilette – EDT  -  Това е най-лекият вид парфюми, в които най-ярко са изразени върховите и средните нотки, а шлейфовите почти не се усещат. Концентрацията на ароматни масла тук е от 5% до 15% в спиртен разтвор от 80%-85%.  Тоалетната вода може да се ползва по няколко пъти на ден и е подходяща както за горещо време, така и при спорт или активен отдих. В наши дни тоалетните води са най-разпространеният вид парфюмерия. 


Одеколон – Eau de Cologne – EDC -  В България бяхме свикнали, че това означава средство за след бръснене за мъже ( за по-зрялото поколение незабравимият „Тройной“  ). Но това съвсем не е така. Всъщност одеколонът е „дядото“ на парфюмерията и за него можете да прочетете в нашата статия „История на парфюмите“. Обикновено концентрацията на ароматни масла е 3% до 5% в спиртен разтвор от 70%. 


Освежаваща вода – Eau Fraiche (Eau de sport) – Нова категория , възникнала основно заради нуждата от масово спортуващи (и обилно потящи се) хора. Слабата концентрация на аромати 1% до 3% и слаб спиртен разтвор е с цел избягване дразненето на кожата. Обикновено са цитрусови и свежи аромати.


Тестер – Tester – Това са демонстрационни бройки, продавани от производителя на търговците с цел реклама и презентация на съответния парфюм. В България се носи една легенда, че всъщност тестерите са със засилен аромат и трайността им е по голяма от тази на същият парфюм. Нищо вярно няма в това, но ако така ви се струва – моля. Истината е, че няма никаква разлика в аромата или трайността. Тестерите идват при търговеца в т.н. техническа опаковка (обикновен картон), често са без капачка върху пулверизатора и на тях пише TESTER . Оттук идва и по-ниската цена . Ако купувате парфюм за себе, а не за подарък например, това е по-изгоден вариант.  


Body lotion ; body milk; shower gel – Лосион за тяло; мляко за тяло; душ – гел  -  Вероятно ще се запитате защо слагаме тези продукти при парфюмите. Ето и отговора – в основата на всичко стои кожата и в зависимост от нейната влажност, сухота или омазняване зависи и последващото въздействие на парфюма. Най-добре се поема парфюмът след баня, при влажна кожа. Ако ползвате душ гел и след това лосион или мляко за тяло със същият аромат като парфюма си, се получава т.н. кумулативен ефект. Или казано с други думи, ароматът ще бъде много по траен и наситен. Точно затова в последните години големите производители се насочиха към предлагането на сетове – комплекти от парфюм, душ гел и мляко или лосион (за мъжете – афтър шейв). Тези продукти съдържат до 1.5% ароматни масла и служейки като основа преди полагането на парфюма многократно увеличават ефекта. Да не говорим за блаженото чувство на цяло ароматизирано тяло – гарантиран ефект „УАУ“ . Да, не са евтини, но по наше мнение си струват всяка стотинка.    


Важно – моля прочетете и запомнете :


1. Парфюм от една марка може и съществува и като парфюм, и като EDT и EDP. Ароматът е един и същ. Разликата е в процента концентрат, в концентрацията на спиртният разтвор и количеството вода. Оттам е и разликата в трайността, наличието и подчертаването на връхни, средни и шлейфови нотки.


2. Никога един и същ парфюм не се усеща  еднакво на двама различни човека. Хората сме сложни същества, всеки със свой тип кожа, метаболизъм, начин на хранене, хигиена и много, много други различия. Точно от това зависи и трайността на аромата и начина, по който мирише в началото , в средата и накрая (върхови, средни и шлейфови нотки).  Подробно за начина да изберете „СВОЯ“ парфюм ще ви посъветваме в друга статия. 


3. Тези концентрации, които сме посочили по-горе за само ориентировъчни.  В последните години се появиха толкова много производители и разновидности, че понякога границите на една или друга категория са силно размити. Вече се срещат понятия като „ Eau de Parfum Intense“ например, в които производителят влага свой смисъл, който само той си знае. На всичко отгоре, за да стане още по-сложно и объркано, всеки производител ревниво съхранява тайната не само на състава на ароматните си масла, но и на концентрацията им в продукта си. Накрая и обещания речник:


SET – комплект (англ.); 


COF – същото като горното, но на френски; 


DEO - дезодорант; 


BALM - балсам; 


BRUME LACTEE – мляко за тяло (френски); 


B/L (body lotion) -  лосион за тяло (англ.); 


AFSH (after shave) – одеколон за след бръснене; 


A/B (after shave balsam) – балсам за след бръснене; 


S/G (shower gel) – душ - гел; 


Spray – спрей без газ под налягане (с помпа); 


Stick – твърд дезодорант; 


Обемни единици  FL.OZ.:


0,5 fl.oz - 15ml 


1,0 fl.oz - 30ml 


1,5 fl.oz - 45ml 


1,7 fl.oz - 50ml 


2,0 fl.oz - 60ml 


2,5 fl.oz - 75ml 


3,4 fl.oz -100ml


    В тази статия няма да ви препоръчаме конкретен парфюм – не че нямаме,... или не ни се иска ….много. Но ….  в никакъв случай не ви съветваме да купувате парфюм по препоръка на приятел или защото на някой му „стои“ страхотно. Разбира се, ако вече сте ползвали някой и го предпочитате, можете спокойно да си го поръчате от онлайн магазина ни тук . За оригиналността гарантираме. Изборът на парфюм е строго индивидуален – но за това следващият път.


Tags: edt

Коментари

Напиши коментар

Този продукт към момента е изчерпан. Въведете Вашите данни, за да ви уведомим щом го получим и може да бъде поръчан!