Цветните парфюми - коя жена не ги обича?! Те са същинско съвършенство и въплъщение на женствеността. Нима има дама, която да не обича цветните градини и неустоимото ухание, което се носи в тях? Известни още и като флорални, те са сред най-предпочитаните аромати в света на парфюмерията и често са преплетени с други акорди.

А сега нека се гмурнем в дълбините на цветните парфюми и да разгледаме необятните им подвидове!

1. Самостоятелни едноцветни (Single Note Floral).

В действителност почти няма аромати, които да се състоят от една единствена ароматна нотка. Често обаче парфюмната композиция е умело построена така, че да се постави едно цвете в светлината на прожекторите, като всичко останали съставки просто го заобикалят и подчертават още по-силно. Всъщност подобни "самостоятелни" аромати могат да съдържат до 200 различни акорда, дори ако те дават преобладаващото впечатление за едно единствено цвете.

armand_basi_in_red
Armand Basi In Red EDT 100ml
Burberry My Burberry EDP 90ml
Burberry My Burberry EDP 90ml

2. Цветен букет (Floral Bouquet).

При този вид аромати са съчетани много различни флорални нотки в едно ухание. Един своеобразен красив букет от цветя, които дават красиво и преобладаващо женствено впечатление, без да се допуска доминирането на нито едно отделно цвете.

Lancome La Vie est Belle EDP 100ml
Lancome La Vie est Belle EDP 100ml
Valentino Valentina Blush
Valentino Valentina Blush EDP 80ml
3. Флорално-алдехидни (Floral Aldehydic).

Почти всички познават Шанел №5 и невероятните му, наподобяващи шампанско, първи акорди. Този аромат е един от най-ранните, при които се употребяват синтетичните съставки, въвели парфюмерията в изцяло нова ослепителна епоха. Алдехидите са химични съставки, които сами по себе си нямат приятен аромат, но се употребяват за подсилване или обостряне на други ухания. По този начин те прибавят към парфюмите опушеност, искряща острота, пудрово и дори животинско усещане, но правейки го по един невероятно елегантен начин.

Dolce&Gabbana Sicily EDP 100ml
Dolce&Gabbana Sicily EDP 100ml
Chanel Chanel №5 EDP 100ml
Chanel Chanel №5 EDP 100ml

4. Плодово-цветни (Fruity Floral).

При този подвид цветни аромати, станали много популярни в нашето съвремие, цветните нотки са примесени със свежестта на прясно набрани плодове. Тези парфюмни композиции са слънчеви, с младежко излъчване и одухотвореност. Сочните плодове като праскова, малина, манго, круша и ябълка придават пищна сладост към цветята. 

Boucheron Quatre EDP 100ml
Boucheron Quatre EDP 100ml
Bvlgari Omnia Coral EDP 65ml
Bvlgari Omnia Coral EDP 65ml

5. Зелено-цветни (Green Floral).

Зелените нотки, към които спадат, например, виолетовите листа, билките, прясно окосена трева, мъхове, галбанум, могат да "охладят" цветния парфюм, добавяйки към него свежест и понякога интригуваща дълбочина. Зелено-цветните аромати са по-освежаващи и остри от повечето традиционни цветни парфюми, а понякога могат да бъдат умело структурирани от парфюмеристите като спортни ухания.

Guerlain La Petite Robe Noir EDP 100ml tester
Guerlain La Petite Robe Noir EDP 100ml TESTER
Lanvin Eclat D`Arpege EDP 100ml
Lanvin Eclat D`Arpege EDP 100ml

6. Флорално-мускусни (Floral Musk).

При този вид цветните нотки са съчетани с мекия и чувствен дъх на мускус. Той може да бъде два вида: бял, който придава невероятна чистота на парфюма, или секси и интригуващ, който действа като магнит за околните. Ако предпочитате втория тип, то се оглеждайте за други чувствени акорди, включващи животински нотки (цибетка, амбергрис).

Estee Lauder Modern Muse Marc Jacobs Daisy

Estee Lauder Modern Muse EDP 100ml
Estee Lauder Modern Muse EDP 100ml
Marc Jacobs Daisy EDT 100ml
Marc Jacobs Daisy EDT 100ml

7. Свежо-цветни (Floral Fresh).

Ако търсите нещо леко и ефирно, но може би с малко по-голяма трайност от традиционен одеколон, този вид е идеален за Вас. Цветята често се комбинират с цитрусови нотки, за да бъдат по-свежи и леки. Те са перфектни за лятото, но и също така са подходящи за среда, в която не искате да ухаете твърде натрапчиво (например на работа или на интервю).

Bvlgari Omnia Christalline Paco Rabanne Olimpea

Bvlgari Omnia Crystalline EDT 65ml
Bvlgari Omnia Crystalline EDT 65ml
Paco Rabanne Olympea EDP 80ml
Paco Rabanne Olympea EDP 80ml

8. Белоцветни (Floral White).

Белите цветя са едни от романтичните в парфюмерията: лилия, жасмин, иланг-иланг, момина сълза. Когато те доминират, ароматът е известен като "белоцветен". Перфектен за сватби и романтични вечери, женствен, красив и елегантен. Той изважда на повърхността романтичната и нежна натура, която всяка жена притежава.


Dior Pure Poison Elixir Bvlgari Jasmin Noir

Dior Pure Poison EDP 100ml
Dior Pure Poison EDP 100ml
Bvlgari Jasmin Noir EDP 100ml
Bvlgari Jasmin Noir EDP 100ml

Класация на нашите консултанти за най-харесвани цветни аромати:

  1. La Vie est Belle Lancome
  2. Eclat D’Arpege Lanvin 
  3. Omnia Amethist Bvlgari
  4. Tom Ford Black Orchid 
  5. Boucheron Quatre Boucheron 
  6. Bvlgari Jasmin Noir

Коментари

Напиши коментар

Този продукт към момента е изчерпан. Въведете Вашите данни, за да ви уведомим щом го получим и може да бъде поръчан!