Косата е едно от най-важните неща за великолепен външен вид. Дълга, здрава и красива грива е мечта на всяка жена, но мнозина от нас накрая са с изтощена и безжизнена коса. Заради нашия забързан начин на живот, който включва ежедневен стрес и замърсяване, дългите коси могат да бъдат трудно постижими.

Поддържането на дълга и лъскава коса не е задача за един ден. Тя изисква специален режим за грижа. Ако копнеете за прическата на Рапунцел, ето няколко съвета, които трябва да следвате.

 

1. Опознайте косата си.

Изключително важно е да разберете цикъла на косата си. Растежът ѝ протича в повтарящи се цикли, като всеки от тях може да бъде разделени на три етапа:
- Анаген - фаза на растеж;
- Катаген - преходна фаза;
- Телоген - фаза на покой.

Всеки един косъм минава през трите фазите независимо от съседните косми. В последната фаза косъмът пада, но поради различни фактори понякога повечето косми започват бързо да преминават към телогенната фаза. Това е, когато сме изправени пред проблеми с косопад и изтъняване.

 

2. При резки промени се консултирайте с лекар.

Ако имате силно и внезапно изтъняване на косъма или косопад, незабавно се консултирайте със специалист. Може да има различни причини за проблема Ви и те да са по-сериозни от обикновен сезонен косопад. Професионалната помощ ще ви помогне да установите точния проблем и да започнете работа по решаването му. Много често хормонални нередности водят именно до проблем с косата.

 

3. Използавайте подхранващи масла.

Правилното подхранване е толкова важно за косата, колкото и за всяка друга част на тялото. Маслата (като например АРГАНОВО МАСЛО ЗА КОСА ARGAN OIL 50ML SERI) осигуряват сила и помагат на косата ви да расте по-здрава и по-бързо.

 

4. Масажирането е едно от най-простите и най-успокояващи неща за грижа за косата.

Подобрява кръвообращението и стимулира притока на кръв към цялото тяло. Можете да използвате кокосово масло или бадемово масло, за да масажирате скалпа. Прилагането на лавандулово или арганово масло също насърчава растежа на косата.

 

5. Пропуснете дневния шампоан.

Миенето на косата 2-3 пъти седмично позволява на естествените масла да проникнат във Вашата коса, като по този начин й позволяват да се хидратира и възстановява. Целта на шампоана е да отмие мръсотия и натрупвания. Ежедневното прилагане обаче може да направи вашите коси сухи, крехки и склонни към накъсване. Повечето шампоани съдържат сулфати, а прекомерната употреба на сулфати може да причини увреждане на косъма.

 

6. Използвайте балсам всеки път след миене.

Употребата на балсам е ключов фактор за поддържането на хубава коса. Той заключва влагата в косъма, предотвратява сухота и осигурява защита от мръсотия и замърсяване, а до известна степен и от слънцето. Разгледайте нашите балсами тук и изберете подходящия за Вас: https://zachoveka.com/hair/balsams

 

7. Никога не мийте с гореща вода!

Прекалено топлият душ може да навреди на косата и да я изсуши. Измиването с по-студена вода от друга страна помага за запечатването на кутикулите и подпомага укрепването на косъма.

 

8. Сушете косата си внимателно!

Грубото и агресивно търкане с кърпата увеличава риска от накъсване на косата. Използвайте за целта мека кърпа и с нежни движения подсушете косата и я оставете да изсъхне сама. Прекомерната употреба на сешоар води до изсушаване на косъма и го прави по-крехък. Освен това не сресвайте мократа коса, защото тя е по-податлива към накъсване в сравнение със сухата. Използвайте четка или гребен, когато е вече почти суха.

 

9. Редовно подстригвайте връхчетата.

Редовното подстригване на връхчетата помага на косата да расте по-бързо и я освежава. Нацъфтелите краища трябва да бъдат премахвани на всеки 6-8 седмици, което гарантира, че щетите са минимални и насърчава растежа на здравата коса.

 

10. Не злоупотребявайте с пресата и машата!

Най-големите виновници за повредената коса са горещите инструменти, затова намалете до минимум употребата им, а когато го правите, използвайте термозащитен спрей (като например СПРЕЙ ТЕРМОЗАЩИТЕН STYLE IN ICE CREAM 250ML INEBRYA). Излишната топлина уврежда косата, затова опитайте да използвате естествени методи за фризиране, които са по-щадящи.

 

11. Защитете косата си от слънцето.

Когато пътувате или сте навън слънце, пазете косата си колкото може повече от слънцето. Вредните UV лъчи покосяват не само кожата, но и косъма!

 

12. Включете витамин Е в режима си.

Витамин Е е изключително добър за косата и е основна съставка в лосиони за тяло, шампоани и балсами.

Коментари

Напиши коментар

Този продукт към момента е изчерпан. Въведете Вашите данни, за да ви уведомим щом го получим и може да бъде поръчан!