Парфюмът е магия, изпълнена с любопитни факти и тайни, в която всеки любопитко би искал да се гмурне. Предоставяме на Вашето внимание 9 неща, които ще Ви накарат да погледнете на аромата си с нови очи.


1. Необходим е нос....

Обонянието е първото от човешките сетива, което се развива след раждането. То е начинът, по който новородените се ориентират и започват да разпознават света около себе си (ароматът на мама и татко, на мляко и т.н.). Носът на възрастен човек съдържа 10 милиона обонятелни рецептора, които позволяват на мозъка да разпознае до 10 трилиона аромати! Обонятелните клетки се променят приблизително на всеки 28 дни, на практика на всеки 4 седмици ние имаме... нов нос.


2. Етимологията...

Думата 'аромат' има доста несигурен произход, а най кредитираната теория е, че тя се отнася до свещените практики на римляните, които изгаряли ароматни субстанции в чест на боговете. По този начин те се разпространявали в средата "per fumum", т.е. чрез дима.


3. Какво да не правим ?

Добре е да не пръскате парфюм върху дрехите, защото може да оцвети тъканите. Също така не е добре да пръскате от него върху косата, защото алкохолът, който е в основата на състава, я прави склонна към изсушаване. Добре е също да избягвате разтриването на китките си след прилагането на парфюма, защото връхните нотки, най-волатилните, се влошават много бързо, променяйки развитието на аромата върху кожата.


4. Спомените на носа...

Нашият мозък е в състояние да запази един аромат в паметта си дълго време. Нима не Ви се е случвало едно ухание да отключи нещо, заровено отдавна в спомените Ви? Сред всички сензорни системи, обонянието е това, което има най-много връзки на неврологично ниво с емоциите. Затова някои парфюми са способни дори да променят нашето настроение !


5. Когато парфюмът е цвят...

Доказано е, че много парфюмеристи са носители на доста рядко (но по-често сред артистите) неврологично състояние, което създава връзка между определени сетива. Хората, които са "засегнати" от т.нар. синестезия, могат например да виждат аромати като цветове и обратно. Това не са традиционни асоциации като "морски аромат - синьо", а по-малко очевидни асоциации, които са общи за всички, притежаващи тази дарба.


6. Кафе срещу "изморен" нос ?

Усещането и декодирането на миризмите е наистина сериозна работа за нашия мозък, който, за да избегне претоварване, активира някои защитни механизми. Това е причината след известно време да спрем да възприемаме аромата, който обикновено използваме, или миризмата на околната среда, където се намираме. По същата причина, когато тестваме много бързо различни аромати, след известно време всички те изглеждат еднакви. Как да "събудим" носа си? Според някои специалисти вдишването на "неутралния" мирис на кожата помага за това. Други посочват вдишването на кафе като помощник за възстановяване на нашите възприятия.


7. За формулата на парфюма...

В по-голямата си част съвременните парфюми не включват само естествени есенции, но също така и синтетични компоненти, създадени в лабораторията. Тази стъпка осигурява по-голяма стабилност на крайния продукт и неговата устойчивост във времето.


8. "Разтърсващи" съставки!

Историята на парфюмерията е обсипана с експерименти, естествени и животински екстракти. Сред най-ценните е амбрата, със сладък и деликатен аромат, която се произвежда в червата на китовете и се изхвърля от тях като отпадък. Друга странна съставка е дивият мускус, извличан от от еленските жлези. Днес тези съставки са успешно заменени от техни синтетични еквиваленти.


9. Любимите ни аромати!

Едно любопитно изследване сочи, че любимият мирис на мъжете е "прясно приготвена закуска", а на жените - детската кожа. Истината е, че парфюмите имат невероятна връзка с нашите изживявания и често, дори несъзнателно, ние харесваме аромати, свързани в дълбочина с нашата житейска история.

Коментари

Напиши коментар

Този продукт към момента е изчерпан. Въведете Вашите данни, за да ви уведомим щом го получим и може да бъде поръчан!