Няма жена в наши дни, която да не използва козметика, при това редовно. Дори да не сте от най-запалените почитателки и да не носите грим всеки ден, то със сигурност притежавате поне няколко различни козметични средства у дома. Тези тенденции всъщност датират от хилядолетия, но със сигурност имаме късмет, че живеем в модерни времена, защото в по-стари епохи жените са използвали различни и дори опасни прийоми за разкрасяване. Вижте някои любопитни факти за козметиката, които може би не сте знаели.

 1. Козметиката в Древен Египет е била много важна част от религията. За да почитат боговете и духовете, хората са се грижели много добре за телата си. Гримът дори се е считал за свещен!
 2. Древните козметични продукти често съдържали отровни съставки. Поради смъртоносната си природа само аристокрацията и висшата класа носели редовно грим, а простолюдието гледало на това с презрение. В даден момент Сенатът в Рим дори приел закон, наречен "LexOppia", който забранявал на жените да носят много бижута, скъпи дрехи и грим на публично място. Причината? Знатните римлянки харчели огромни средства за екстравагантни козметични продукти от Индия и Близкия изток, което предизвиквало недоволство у по-бедните.
 3. Между 1920 г. и Втората световна война химик и козметолог са измислили спиралата за мигли, молива за вежди, гланца за устни, слънцезащитното олио и лака за коса.
 4. Оцветяването на ноктите се е практикувало още в Древен Китай. Това обаче е било право само на аристокрацията, а обикновените хора били екзекутирани, ако го правят. Ужасно, нали?
 5. В края на XIX век хората започват да използват първите промишлени дезодоранти и пастите за зъби на Colgate в тубички.
 6. По времето на Елизабетинската епоха (когато управлява кралица Елизабет I) започва модата на боядисаните в бяло лица и тъмно гримираните очи и устни. Един от използваните продукти за грим е въгленът.
 7. Карминовият нюанс на червеното се произвежда от телата на кохиниловите бръмбари. Тази рецепта е открита за първи път в Египет, но е била широко използвана и от инките и ацтеките при оцветяването на устните и ноктите.
 8. Откриването на гробницата на древноегипетския фараон Тутанкамон предизвиква масово използване на моливи и очни линии.
 9. През XVIII век в Англия е обмислян закон, който позволява на мъжете да се разведат със съпругите си, ако ги хванат с грим. Век по-късно кралица Виктория обявява публичното използване на козметика за неуместно и вулгарно.
 10. Френската модна дизайнерка Коко Шанел въвежда модата с маслата за тен в началото на ХХ век.
 11. През XV век жените предпочитат да нямат окосмяване по лицето си. Именно заради тази модна тенденция известната Мона Лиза няма вежди.
 12. Продажбите на червило скачат до небесата през 1915 г. с въвеждането на преносими червила.

Коментари

Напиши коментар

Този продукт към момента е изчерпан. Въведете Вашите данни, за да ви уведомим щом го получим и може да бъде поръчан!